Καλοκαιρινές Συμβουλές

Καλοκαιρινές Συμβουλές

 

Μερικές συμβουλές για οικογένειες με παιδιά που σχεδιάζουν να ξεφύγουν από τις συννεφιασμένες ημέρες του χειμώνα και να απολαύσουν τον ήλιο.
Τα παιδιά έχουν την τάση να είναι σε εξωτερικούς χώρους πολύ περισσότερο, σε σύγκριση, με τους χειμερινούς μήνες.

Η αυξημένη έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως δεν σημαίνει μόνο την προστασία του δέρματος του ατόμου και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της θερμοπληξίας και αφυδάτωσης, αλλά και την προστασία των ματιών των παιδιών.

Τα μάτια των παιδιών μπορεί να υποστούν βλάβη από την έκθεση στον ήλιο. Yπερβολική έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αργότερα στη ζωή.
Η έντονη έκθεση στον ήλιο, πριν από την ηλικία των 20 ετών, είναι μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος από ό, τι μετά από αυτή την ηλικία.

Βρέφη ηλικίας μέχρι έξι μήνες.

Κρατήστε τα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Κρατήστε τα στη σκιά και βεβαιωθείτε ότι το καρότσι έχει ένα θόλο.

Αν είναι αδύνατο να αποφεύγεται η άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά αν το παιδί σας είναι μικρότερο των έξι μηνών, μπορείτε να εφαρμόσετε αντηλιακό. Να θυμίσουμε ότι τα περισσότερα αντηλιακά θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 λεπτά για να λειτουργήσουν.

Χρειαζόμαστε χαλαρά, ελαφριά ρούχα, για να διασφαλίσουμε ότι τα χέρια και τα πόδια καλύπτονται και χρησιμοποιήστε καπέλο με πλατύ γείσο.
Το πρόβλημα με το ηλιακό έγκαυμα είναι ότι μπορεί να μην είναι εμφανές μέχρι αργά το βράδυ.

Η ερυθρότητα μπορεί να διαρκέσει από 12 έως 24 ώρες μετά την έκθεση.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, που μπορεί να εμφανιστούν φουσκάλες, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το παιδί μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για την προστασία από τον ήλιο για τα μικρά παιδιά και τους εφήβους:

 • Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό που έχει σχεδιαστεί για παιδιά και είναι αδιάβροχο.
 • Δοκιμάστε το αντηλιακό στην πλάτη του παιδιού σας για να δείτε αν υπάρχει κάποια αλλεργική αντίδραση.
 • Κατά την εφαρμογή του αντηλιακού, αποφύγετε την περιοχή των ματιών και τα βλέφαρα.
 • Μείνετε μακριά από τον ήλιο του μεσημεριού – προσπαθήστε να μείνετε στη σκιά μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο πιθανό να σας κάψουν.
 • Ακόμα και οι λευκές επιφάνειες αντανακλούν τις ακτίνες UV – όπως άμμο, σκυρόδεμα. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου.
 • Είναι ένας μύθος να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ηλιακό έγκαυμα σε μια συννεφιασμένη μέρα.
 • Τι σημαίνει αντηλιακό ευρέος φάσματος; – Θα μπλοκάρει τόσο UVA (υπεριώδες Α) UVB ακτίνες όσο και υπεριώδης ακτίνες Β. Είναι το ασφαλέστερο για την προστασία του δέρματος.
 • Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεται το αντηλιακό; – Εφαρμόζεται κάθε δύο ώρες, και αμέσως μετά το κολύμπι. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι ένα αδιάβροχο αντηλιακό.
 • SPF (παράγοντας προστασίας από τον ήλιο) – χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με SPF 15 ή και περισσότερο.
 • Εφαρμογή σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές – το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του εκτεθειμένου δέρματος, ιδιαίτερα στα χέρια, στα πόδια, στα αυτιά, στη μύτη και το πρόσωπο.
 • Πότε εφαρμόζεται το αντηλιακό – εφαρμόζουμε το αντηλιακό τουλάχιστον 15 λεπτά πριν βγούμε έξω.
 • Καταναλώνουμε επίσης άφθονο νερό. Αποφεύγουμε τα αλκοολούχα και ανθρακούχο ποτά.