Νέα Χειρουργική και συντηρητική αντιμετώπιση ημικρανιών

Νέα Χειρουργική και συντηρητική αντιμετώπιση ημικρανιών

 

 

Τι είναι ημικρανία

Μια ημικρανία μπορεί να προκαλέσει έντονη ταχυπαλμία, πόνο και αίσθημα παλμού σε μια περιοχή του κεφαλιού και συνήθως συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και ακραία ευαισθησία στο φως και στον ήχο.

Ένα επεισόδιο ημικρανίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο για ώρες ή ημέρες και είναι τόσο σοβαρό, ώστε το μόνο που θέλετε είναι να βρεθεί ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος να ξαπλώσετε.

Μερικές φορές προηγείται ή και συνοδεύεται από προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως λάμψεις φωτός, τυφλά σημεία ή μυρμήγκιασμα στο χέρι ή στο πόδι σας.

 

Επίθεση επεισοδίου
Ένα επεισόδιο ημικρανίας διαρκεί τυπικά από 4 έως 72 ώρες, αλλά η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται οι πονοκέφαλοι ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να έχετε ημικρανίες αρκετές φορές το μήνα ή λιγότερο συχνά. Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ορισμένα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού σας, ευαισθησία στο φως, στους ήχους και τις μυρωδιές, ναυτία, έμετος, θολή όραση, διάρροια, ζαλάδα που μερικές φορές ακολουθείται και από λιποθυμία.

 

Υποχώρηση επεισοδίου
Η τελική φάση, εξαντλημένοι αλλά με αίσθημα ευφορίας.

 

Αιτίες

Παρότι ο ακριβής μηχανισμός  δεν είναι ακόμη κατανοητός, οι γενετικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο.

Νεότερες διαπιστώσεις αποδεικνύουν ότι, οι μυϊκές συσπάσεις των μυών του προσώπου και του κρανίου, πιέζουν ορισμένα νεύρα στις περιοχές άνω των φρυδιών ή στο πίσω μέρος του κρανίου.

Η πίεση αυτών των νεύρων πυροδοτεί, ίσως και προκαλεί, ένα επεισόδιο ημικρανίας.

 

Αντιμετώπιση :

Η δοκιμαστική έγχυση Αλαντοίνης τοξίνης (BOTOX, DISPORT), με στόχο να εξαλείψουμε τις ρυτίδες του μετώπου και του μεσοφρύου, σε πολλά άτομα τυχαίνει να λύνει τις συσπάσεις των μυών που πιέζουν τα ευαίσθητα νεύρα που πυροδοτούν το επεισόδιο της ημικρανίας.

Τέσσερες μέρες μετά την έγχυση, παρακολουθούμε αν θα εμφανιστούν νέα επεισόδια ημικρανιών. Αν εμφανιστούν νέα επεισόδια επιχειρούμε την ανακούφιση, χειρουργικά πλέον, των νεύρων που αποδεδειγμένα πυροδοτούν το επεισόδιο ημικρανίας.

Σε άτομα, που οι αιτίες είναι άλλες, από από την πίεση νεύρων και δεν ανακουφίζονται με την έγχυση, δεν προσφέρονται για περαιτέρω έγχυση ή επέμβαση.

Η επέμβαση :

Με λαπαροσκοπική επέμβαση,  εισερχόμενοι στην περιοχή του μετώπου, στόχο έχουμε να αφαιρέσουμε μερικώς τους μύες που πιέζουν τα υπερόφρυα νεύρα ή και τα ινιακά νεύρα.

Αυτή η επέμβαση παλαιοτέρα ήταν συνηθισμένη, επιχειρείτε με στόχο την αφαίρεση ρυτίδων μετώπου και μεσοφρύου, τελευταία όμως με την εμφάνιση της Αλαντοίνης τοξίνης εγκαταλείφτηκε.

Παραμονή στην κλινική, δεν χρειάζεται περισσότερο από μερικές ώρες. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μέσα σε λίγες ημέρες.