ΛΙΠΟΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΧΟΣ (ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ)

ΛΙΠΟΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΧΟΣ (ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ)

Το ομαλό περίγραμμα του σώματος αποτελεί σήμερα μια σημαντική παράμετρος ενός όμορφου σώματος, το τοπικό πάχος διαταράσσει το ομαλό περίγραμμα προβάλλοντας μεμονωμένα σημεία του σώματος έξω από το φυσικό περίγραμμα, συνηθίζεται να παίρνει διάφορες ονομασίες όπως ψωμάκια, προγούλι, γυναικομαστία στους άνδρες και άλλα.

Το τοπικό πάχος είναι αποθήκες λίπους που διατηρεί το σώμα μας για ώρα ανάγκης όπως μεγάλη νηστεία, αποχή από το φαγητό και άλλες ακραίες καταστάσεις. Κάποτε κυρίως την εποχή της αναγέννησης η κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος ήταν ενδείξεις πλούτου, σήμερα είναι ενδείξεις δυσαρμονίας.

Γυναίκες και άνδρες που θέλουν να απαλλαγούν από το τοπικό πάχος, ο τρόπος είναι μόνο χειρουργικός. Οι διατροφικές δίαιτες και η γυμναστική δεν μπορούν να εξαλείφουν το τοπικό πάχος.

Το παρελθόν
Από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία η λιποαναρρόφηση ως μέθοδο αφαίρεσης του τοπικού πάχους, αυτή η επέμβαση εφαρμοζόταν αυτή με το χέρι, γι΄αυτο και συνοδευόταν με μελανιές (εκχυμώσεις) και οιδήματα (πρηξίματα) αλλά και μερικές φορές με πόνο, κυματοειδή εμφάνιση και βαθουλώματα. Η λιποαναρρόφηση γίνεται με την κάνουλα που συνδέεται με μηχάνημα αρνητικής πίεσης που ρουφήξει το λίπος, το χέρι του χειρουργού μετακινεί την κάνουλα την οποία οποία έχει εισάγει στο τοπικό πάχος, το χέρι λοιπόν του χειρουργού δεν μπορεί να αισθανθεί αν η κάνουλα διασπά λίπος η τραυματίζει μικρά αγγεία που θααφήναν τις μελανιές, ούτε αν τραυματίζει λεμφαγγεία που θα επιφέρουν έντονα πρηξίματα. Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας οδήγησε στην κατασκευή μιας ευαίσθητης μηχανής που να κινεί τη κάνουλα μέσα στο τοπικό πάχος με παλμικές γρήγορες και μικρές κινήσεις και να μπορεί να αισθανθεί τη διαφορά του μαλακού λίπους και του σκληρού λεμφαγγείου η της σκληρής φλέβας, όποτε λοιπόν η κάνουλα συναντήσει κάτι πιο σκληρό (αγγεία ή λεμφαγγεία) από το λίπος σταματά να κινείται, έτσι καταλαβαίνει ο χειρουργός ότι πρέπει να αλλάξει τη θέση της κάνουλας πιο δεξιά η πιο αριστερά όπου αυτός κρίνει ότι υπολείπεται τοπικό πάχος έως ότου εξαλείφει όση ποσότητα λίπους αυτός κρίνει. Η τεχνική αυτή ονομάστηκε λιποαφαίρεση για να διαφοροποιηθεί από την λιποαναρρόφηση που ενώ ακολουθεί την ίδια λογική της αναρρόφησης του λίπους αποφεύγει τον τραυματισμό των αγγείων και λειτουργεί με μεγάλη ακρίβεια γιατί δεν χρειάζεται ο χειρουργός να ασκήσει δύναμη στην κάνουλα που κινείται μόνη τηςπαλμικά και με ακρίβεια. Ο χρόνος που διαρκεί η επέμβαση είναι περίπου τριάντα με σαράντα λεπτά, ενώ η λιποαναρρόφηση διαρκούσε πολύ περισσότερο, αυτό γιατί η ταχύτητα που αναρροφείται το λίπος είναι περίπου 130 γραμμάρια το λεπτό.

Που εκτελείται η επέμβαση
Η επέμβαση γίνεται στην κλινική, όπου δεν χρειάζεται να παραμείνει ο χειρουργημένος(η) παρά μόνο για λίγες ώρες πριν αποχωρήσει για το σπίτι του(της).

Αναισθησία
Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία ή και μέθη χωρίς να προκληθεί πόνος αφού προστατεύονται πλήρως όλες οι νευρικές απολήξεις.

Μετά την επέμβαση
Η επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα είναι άμεση (την επόμενη μέρα) γιατίεξαλείφεται πλήρως η μετεγχειρητική περίοδος, κυρίως όμως τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά . Η δημιουργία ενός φυσιολογικού άρα και όμορφου περιγράμματος του σώματος χωρίς παραμονή στην κλινική, χωρίς οιδήματα, μώλωπες και πόνο είναι πραγματικότητα.