Γήρανση του Δέρματος

Η Φωτογήρανση είναι ένα σύνολο βλαβών του δέρματος απότοκος της έκθεσης στο ηλιακό φως, και προκαλεί: 

1. Την άναρχη λειτουργία πολλών μελανοκυττάρων και εμφανίζεται ως μελάσματα (πανάδες), καφέ κηλίδες, ελάστωση, υποχρωμίες κ.α . 

2. Την αφυδάτωση του δέρματος από την έκθεση αυτήν και σταδιακή απώλεια της ελαστικότητας του. 

Αποτέλεσμα αυτών είναι η επίσπευση της ρυτίδωσης του δέρματος, επιπρόσθετα στην κακή εμφάνιση του δέρματος. 

Απαραίτητη είναι η επιμελής χρήση αντηλιακών, η μικρής διάρκειας έκθεση στον ήλιο, προκειμένου να αποφευχθούν οι βλάβες.

Με τα laser στην κατάλληλη ενέργεια και διάρκεια παλμού αφαιρούνται οι περισσότερες από τις βλάβες. 

Η ρυτίδωση του δέρματος σήμερα πλέον θεωρείται εκδήλωση της Φωτογήρανσης και του τρόπου ζωής, πέραν του χρόνου που οπωσδήποτε λειτουργεί συνεργικά. 

Η σύγχρονη αντιμετώπιση του ρυτίδας, ακολουθεί σήμερα νέα νοοτροπία και σκεπτικό που βλέπει το πρόσωπο σαν μια αισθητική μονάδα και όχι σαν πολλές όπως ήταν η παλιότερη νοοτροπία.
Έτσι, αφού ταξινομούμε τις ρυτίδες σε έκφρασης και χαλάρωσης ανάλογα με τον χρόνο εμφάνισής τους και θέσης τους, μελετούμε το πρόσωπο σαν σύνολο και αποφασίζουμε ποιες ρυτίδες θα απαλύνουμε, ποιες θα εξαφανίσουμε και ποιές θα διατηρήσουμε προκείμενου να διατηρήσουμε εκφραστικό πρόσωπο μεν, νεανικότερο δε. 

Είναι ο μόνος τρόπος που θα μας εξασφαλίσει να αποφύγουμε την δημιουργία ανέκφραστου προσωπείου που δεν έχει καθόλου ρυτίδες μεν, αλλά είναι αφύσικο και αντιαισθητικό δηλώνοντας βιασμό της αισθητικής του ανθρώπου. Αυτό θα μπορούσε να προκύψει πρώτον από την πληθώρα των μεθόδων και υλικών (μη επεμβατικών και πολλές φορές βλαπτικών) που στοχεύουν στην αφαίρεση της ρυτίδας και δεύτερον από την είσοδο σ΄αυτό τον τόσο δύσκολο και ευαίσθητο χώρο της αισθητικής του προσώπου, ανθρώπων που δεν έχουν ποτέ μελετήσει ούτε εκπαιδευτεί ούτε καν ασχοληθεί με την αισθητική σαν έννοια και αντίληψη, και που η σχετική ευκολία της χρήσης αυτών των υλικών – φάρμακων τους επέτρεψε την είσοδο στο χώρο της αισθητικής.

TOP