Κυτταρίτιδα

Τι είναι
Η κυτταρίτιδα είναι εκείνη η διαταραχή όπου το δέρμα παίρνει όψη φλοιού πορτοκαλιού, ειδικά όταν η περιοχή πιέζεται είτε από σκληρό κάθισμα είτε από υπερβολικό τοπικό πάχος.

Πως δημιουργείται η κυτταρίτιδα
α.  Ανομοιογενής κατανομή του υποδόριου λίπους του δέρματος (ορμονικοί και άλλοι λόγοι).
β.  Χρόνια κατακράτηση υγρών και πτωχή λεμφική παροχέτευση (ορθοστασία).
γ.  Απότομη απώλεια/ αύξηση βάρους σώματος, οπότε καταστρέφεται μέρος των διαφραγμάτων που συνδέουν το δέρμα με τους μύες.

Στάδια της κυτταρίτιδας
Η κυτταρίτιδα σταδιοποιείται ανάλογα με την βαρύτητα εμφάνισης σε:
Πρώτο στάδιο: εμφανίζεται μόνο αν πιεστεί με το χέρι ή στην καθιστή θέση.
Δεύτερο στάδιο: εμφανίζεται και στην όρθια θέση, συνήθως συνοδεύεται και με τοπικό πάχος.
Τρίτο στάδιο: εμφανίζεται έντονα και με μεγάλα εντυπώματα, κυρίως σε παχύσαρκα άτομα.

Αντιμετώπιση
1ο στάδιο:
Με μικρή ειδική βελόνα – 2.5 χιλιοστών – εισάγεται στο υποδόριο λίπος φωσφατοδηλοχολίνη σε βάθος 2 – 3 χιλιοστών όπου και διαλύει το πλεονάζον συσσωρευμένο λίπος στη μικρή περιοχή του υποδορίου.

2ο στάδιο:
Η πρώτη αντιμετώπιση γίνεται στο χειρουργείο όπου αφαιρείται το τοπικό πάχος με λιποαφαίρεση, στην συνέχεια εγχύνουμε φωσφατοδηλοχολίνη σε τρεις έως και πέντε συνεδρίες για να εμφανιστεί το αποτέλεσμα, γιατί είναι αδύνατον να αφαιρεθεί η κυτταρίτιδα όταν υπάρχει μεγάλο τοπικό πάχος.

3ο στάδιο:
Η πρώτη αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας γίνεται χειρουργικά όπου στην αρχή αφαιρούμε το τοπικό πάχος με λιποαφαίρεση, εν συνεχεία θα προβούμε στη διάσπαση των κατεστραμμένων διαφραγματιών με ειδικές λεπτές κάνουλες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα δημιουργίας νέων διαφραγματιών που συγκροτούν το δέρμα ομαλό και στην θέση του.
Σε όλα τα στάδια πρέπει να αλείφεται το δέρμα με ειδική κρυόκρεμα η οποία προκαλεί μείωση της παροχής αίματος στην περιοχή.

error: Content is protected !!